Ask Your Question
2

fc25 4.10.15-200 Nvidia drivers do not load automatically

asked 2017-05-18 09:06:02 -0500

chaitanyacix gravatar image

updated 2017-05-18 10:09:09 -0500

Yesterday I installed updates for 4.10.15-200.fc25.x86_64 after that the nvidia drivers & kmods do not load up automatically on bootup or startup only # akmods --force get them to work again

is there any solution?

edit retag flag offensive close merge delete

Comments

how did you installed the nvidia-drivers?

jlozadad gravatar imagejlozadad ( 2017-05-18 09:29:28 -0500 )edit

from RPM fusion https://rpmfusion.org/Howto/nVidia it was behaving perfectly fine till the updates. it behave perfectly normal after # akmods --force

chaitanyacix gravatar imagechaitanyacix ( 2017-05-18 10:10:01 -0500 )edit

Having akmod-nvidia-375.66-2.fc25.x86_64

chaitanyacix gravatar imagechaitanyacix ( 2017-05-18 10:10:53 -0500 )edit

I ran into exactly the same issue: an update to the installed nvidea kernel module made the graphics card and monitor recognition fail with 4.10.15. Only the driver was updated according to my dnf logs (not the kernel itself): https://paste.openttdcoop.org/pwx1o2q66 . I can still get proper graphics support with the setup as available for 4.10.14.

planetmaker gravatar imageplanetmaker ( 2017-05-20 04:21:00 -0500 )edit

is there any permanent solution ?

chaitanyacix gravatar imagechaitanyacix ( 2017-05-20 11:41:45 -0500 )edit

2 Answers

Sort by ยป oldest newest most voted
1

answered 2017-05-19 16:45:53 -0500

steveebey73742 gravatar image

Running Nvidia 381.22 from nvidia.com , use dkms to manage kernel upgrades, no issues. Never have liked the akmod or rpm as they seem to far behind, versus what I can get straight from Nvidia. Granted the driver search shows older stuff, but you can always use this link and find the version you want to use. Hope this helps.

edit flag offensive delete link more

Comments

None. I let the installer run the xconfig update, and have had no issues. I did run nvidia-xconfig --cool-bits=12 to enable control of the fan and power settings.

steveebey73742 gravatar imagesteveebey73742 ( 2017-05-20 07:49:57 -0500 )edit

I reinstalled the Nvidia drivers 381.22 from nvidia, But nvidia-settings is not working

chaitanyacix gravatar imagechaitanyacix ( 2017-05-20 08:11:47 -0500 )edit

what specifically is the error when you run nvidia-settings? if you are doing it from command line, does it try to load the gui for it?

steveebey73742 gravatar imagesteveebey73742 ( 2017-05-20 11:31:48 -0500 )edit

display error. couldnot find display on the system nvidia-settings.desktop file not found

these annoying things were the reason I didnt installed the diver from the nvidia directly. It broke my system again .. I am reinstalling fedora 25 right now

chaitanyacix gravatar imagechaitanyacix ( 2017-05-20 11:37:24 -0500 )edit

remove anything to do with kmod or akmod, i have none of that, and therefore have no problems with my completely proprietary 381.22 from the link provided in my answer. I installed dkms, 32 bit compatibility mode, let it overwrite the installed 32bit files, and let it update the xconf file. if you run nvidia-settings as non-root user, you can not alter the xserver data file. you should not need to run nvidia-settings as root, but that could be a last resort. you mentinoed it is a laptop, so is there a built in video, or is the nvidia card the only one?

steveebey73742 gravatar imagesteveebey73742 ( 2017-05-20 16:16:07 -0500 )edit
0

answered 2017-05-18 10:12:24 -0500

updated 2017-05-18 10:12:46 -0500

try installing akmod-nvidia and that should recreate it every time.

edit flag offensive delete link more

Comments

I tried the same ... no changes I have akmod-nvidia-375.66-2.fc25.x86_64 installed I reinstalled it. No changes

chaitanyacix gravatar imagechaitanyacix ( 2017-05-18 11:21:53 -0500 )edit

Each Time I start my laptop I need to do it manually using

akmods --force

then only it works

chaitanyacix gravatar imagechaitanyacix ( 2017-05-18 11:22:50 -0500 )edit
2

There's clearly something wrong here, although I don't know what as yet. Unless you're booting with a newly-installed kernel, akmod-nvidia should find that you have the proper kmod and exit; it should only produce a new kmod if there isn't one present. As a first step, please give us the results of systemctl status akmod-nvidia to make sure that it's properly enabled.

sideburns gravatar imagesideburns ( 2017-05-18 14:22:31 -0500 )edit

systemctl status akmod-nvidia

Unit akmod-nvidia.service could not be found.

yes, the problem is on the new kernel 4.10.15-200.fc25.x86_64 only

chaitanyacix gravatar imagechaitanyacix ( 2017-05-19 05:09:23 -0500 )edit

The link for the latest nvidia driver directory was very useful, at least I didnt enconter any problem with nvidia-installer. For the rest I just hope that these isuues will be solved by the fedora itself & with the cooperation with fedora community

Thanks

chaitanyacix gravatar imagechaitanyacix ( 2017-05-21 14:50:11 -0500 )edit

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

Question Tools

1 follower

Stats

Asked: 2017-05-18 09:06:02 -0500

Seen: 190 times

Last updated: May 19 '17