Ask Your Question
1

plymouth broken on a fresh install, why?

asked 2018-05-17 19:05:53 -0500

horizonbrave gravatar image

updated 2018-05-17 19:06:16 -0500

I did a fresh install of F28 (which I then promptly updated) on a Dell Precision M6700 laptop (old laptop, equipped with a Amd Fire Pro M6000 2Gb graphics card). I was finally happy to sport a open source supported card in my system but for some reason at every boot plymouth doesn't show itself but instead three dots appear. I even tried to remove it (by dnf) and reinstall it, rebooting, but still same behaviour.

Didn't have this happening on a Dell Latitude laptop of the same age with a Nvidia card.

Any chance I can fix it?

The laptop BIOS is the latest one (april 2018!) and there's no hybrid graphics or other settings to play with. The machine has 2 drives, system is installed in the one in the secondary compartment (/dev/sdb, a SSD), the other one in the primary compartment (/dev/sda, a HD) is just a big empty (just created) ext4 partition.

Thanks :)

edit retag flag offensive close merge delete

4 Answers

Sort by » oldest newest most voted
0

answered 2018-08-02 07:19:44 -0500

Gracie gravatar image

I completed a new introduce of F28 which I at that point immediately refreshed on a Dell Precision M6700 workstation old PC, outfitted with an Amd Fire Pro M6000 2Gb illustrations card. I was at long last cheerful to wear an open source bolstered card in my framework yet for reasons unknown at each boot plymouth doesn't show itself however rather three specks show up. I even attempted to evacuate it and reinstall it, rebooting, yet at the same time same conduct.

Didn't have this occurrence on a Dell Latitude PC of a similar age with a Nvidia card. Do My Essay For Cheap

edit flag offensive delete link more
0

answered 2018-06-28 10:54:48 -0500

Fahad Alduraibi gravatar image

updated 2018-06-28 11:23:11 -0500

Same problem here, fresh install F28 on a new laptop also (Lenovo ThinkPad T470s)

i tried changing the theme to something else but the same three dots appear, switched back to Charge and still the same.

Update:

I am now using "tribar" and no more three dots as it shows a loading progress, however, since I have full disk encryption using LUKS, the password theme doesn't show up and still broken.

sudo plymouth-set-default-theme tribar -R

So it seems like a compatibility issue between plymouth and its themes!

edit flag offensive delete link more

Comments

1

try this and see if it helps. the plymouth themes may have issues if the 16 bit linux loader runs. the commands shown here remove the 16 from the load commands. This works for legacy bios mbr systems, if you boot efi, check the grub manual for the location of efi files on your system.

sudo cp -a /etc/grub.d/10_linux /root/etc-grub2-10_linux.original
sudo sed -i -e 's/sixteenbit="16"/sixteenbit=""/' /etc/grub.d/10_linux
sudo grub2-mkconfig -o /boot/grub2/grub.cfg
steveebey73742 gravatar imagesteveebey73742 ( 2018-06-28 19:29:20 -0500 )edit

I would test this first. After boot, when the boot menu appears, hit the "e" key. Then edit the linux16 and initrd16 words. Then hit Ctrl-X to start booting. If it doesn't work, the old configuration is still intact.

villykruse gravatar imagevillykruse ( 2018-06-29 02:58:28 -0500 )edit
0

answered 2018-06-29 15:15:14 -0500

villykruse gravatar image

The three dots you are seeing is actually plymouth using an alternative theme called "text". From the file /usr/share/doc/plymouth/README:

It is designed to work on systems with DRM modesetting drivers. The idea
is that early on in the boot process the native mode for the computer is
set, plymouth uses that mode, and that mode stays throughout the entire
boot process up to and after X starts. Ideally, the goal is to get rid
of all flicker during startup.

For systems that don't have DRM mode settings drivers, plymouth falls
back to text mode (it can also use a legacy /dev/fb interface).

DRM is defined as Direct Rendering Manager and your display adapter or the device driver for it may not support it. During boot there is no Xorg to provide graphics support, so the graphics support must be provided by the device driver for your display adapter.

edit flag offensive delete link more
0

answered 2018-08-02 07:16:45 -0500

Gracie gravatar image

I completed a new introduce of F28 which I at that point immediately refreshed on a Dell Precision M6700 workstation old PC, outfitted with an Amd Fire Pro M6000 2Gb illustrations card. I was at long last cheerful to wear an open source bolstered card in my framework yet for reasons unknown at each boot plymouth doesn't show itself however rather three specks show up. I even attempted to evacuate it and reinstall it, rebooting, yet at the same time same conduct.

Didn't have this occurrence on a Dell Latitude PC of a similar age with a Nvidia card. Do My Essay For Cheap

edit flag offensive delete link more

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

Question Tools

1 follower

Stats

Asked: 2018-05-17 19:05:53 -0500

Seen: 163 times

Last updated: Jun 29