Ask Your Question
0

Fedora 21 hangs at boot logo after freezing [closed]

asked 2015-03-28 11:58:27 -0500

jkwiatko gravatar image

updated 2015-03-31 01:35:54 -0500

I was running a game under wine and the game froze to the point where i waited 5min for responsiveness to return. Nothing, couldn't ctrl+f2, ctrl+alt+delete, or alt+f4 keyboard was 100% unresponsive as was the mouse. after waiting another 10min i hard powered down my laptop as i didn't see any other way of getting it back to work. And now the boot hangs after the fedora logo shows. I am able to press escape and see the logs which look as if there are no errors . all [ OK ] results. The last service i see is [ OK ] started firewalld - dynamic firewall daemon.

I have googled extensively and one result i found was renaming a /boot/initramfs* file to something else but that problem i believe was described to be specific to Nvidia graphic cards causing the problem.

I am able to boot into rescue mode through the option at boot with 'Fedora, with linux 0-rescue-' option. I have looked at the log /var/log/boot.log and the first failure that i see is 'Failed to start Cryptography Setup for luks-' followed by other failures.

Under this error message it tells me to see 'systemctl status cryptsetup@luks<long number="" a="">' when i do that the output is:

Loaded: loaded Active: failed Process: 769 ExecStart=/usr/lib/systemd-cryptsetup <long command=""> Main PID 769

then what seem like error logs saying Set cipher aes, mode xts-plain64, key size 512 bits for device /dev/disk/by-uuid/34d<long number="" a=""> Failed to start Cryptography setup for luks-< long number A> Unit systemd-cryptsetip@luks<long number="" a="">.service has entered a failed state.

edit: Hey thanks for the responses, so i was away from my computer for the weekend. I came back to it and now cant reproduce the same error i now am not hanging but am being brought directly to an emergency console which it says is generating a /run/initramfs/rdsosreport and telling me to "save it to a usb stick or /boot after mounting them and attach it to a bug report".

I would like to save this to a usb so i can transfer to this machine to post here for more accrate feedback but i cant seem to find out how to access a usb stick from the terminal as i dont see a /media/ folder where i believe it is typically in. Also to your previous comment I have a lenovo t530 which actually doesnt have a sysreq key but i believe the prntscrn button behaves the same way on my machine however im not having the same issue anymore so not sure if that is still relevant. another comment i found is there doesnt seem to be a /etc/sysctl.conf file on my machine or at least accessible through emergency mode. i did find another post about /proc/sys/kernel/sysrq which i do have and it does contain a 1 in the file.

As soon as i ... (more)

edit retag flag offensive reopen merge delete

Closed for the following reason question is not relevant or outdated by jkwiatko
close date 2015-04-20 22:11:43.816620

Comments

1

Just to make sure: were you trying to get to a CLI with Ctrl-F2 or Ctrl-Alt-F2, because the first one doesn't work. If you've been trying the latter, try enabling the Magic SysRq Key and see if that does any good. (It will normally work if your system is simply stuck, or non-responsive, but if the kernel's really hung, it probably won't.) Let us know how this works by editing your question instead of using up your only answer.

sideburns gravatar imagesideburns ( 2015-03-28 16:23:17 -0500 )edit
1

To make sure that this is activated at boot, edit /etc/sysctl.conf as root and add this line: kernel.sysrq = 1 so that even if it hangs during boot, you should be able to use this to get control. I'd advise you to go to an alternate text console after activating it and trying it to see if and how it works for you, as you may find that only one of the Alt keys works for this, or you may need to use Ctrl as well. The important thing is to know how to make it work before your system hangs.

sideburns gravatar imagesideburns ( 2015-03-28 17:52:15 -0500 )edit

Two things. First, it looks like the key is active by default, so you don't have to worry about it, but you may want to experiment with it later, to make sure you know how to use it if you ever need it again. Second, those folders in /media are created only as needed, meaning that you have to use mkdir first, then mount the drive. (Everything in /media goes away when you reboot or shut down, so the directories aren't there at reboot.)

sideburns gravatar imagesideburns ( 2015-03-31 01:54:50 -0500 )edit

1 Answer

Sort by ยป oldest newest most voted
0

answered 2015-04-20 22:08:41 -0500

jkwiatko gravatar image

Hey guys sorry for the incredibly delayed response. I thank you for your answers however the issue turned out to be just a coicidence. I had failed to mention the fact that my computer had been acting relatively slow for about 2-3 weeks now for seemingly no reason. turns out that running the built in lenovo diagnostics i had several bad sectors on my HDD. So turns out this was a hardware issue. Again, thank you for the replies and assistance.

edit flag offensive delete link more

Question Tools

2 followers

Stats

Asked: 2015-03-28 11:58:27 -0500

Seen: 542 times

Last updated: Mar 31 '15