Ask Your Question
0

No sound from Windows 10 and 8.1 in GNOME Boxes

asked 2016-02-18 06:54:06 -0500

Aeyoun gravatar image

updated 2016-02-18 07:00:12 -0500

There is no audio output nor support in 64-bit Windows 8.1 and 10 running inside GNOME’s Boxes virtualization solution. Windows’ Device Manager sees an unknown audio device, but it can’t find a driver through Windows Update.

edit retag flag offensive close merge delete

2 Answers

Sort by » oldest newest most voted
3

answered 2016-02-18 06:58:14 -0500

Aeyoun gravatar image

updated 2018-04-26 05:50:00 -0500

The root problem here is that Boxes will default to use a ac97 sound controller. There haven’t been new drivers released for this card since 2004, and never for been 64-bit drivers for Windows. This sound controller is selected by Boxes, and the problem is tracked as GNOME bug #761031. You can work-around the issue by modifying your box configuration to use a ich6 sound controller (Intel HD Audio) instead.

Alternatively, you can use a USB sound card (many are supported by the Linux kernel) and pass that directly to the virtual machine. This can result in less stuttery and better audio performance inside the virtual machine.

edit flag offensive delete link more
2

answered 2018-01-30 10:01:34 -0500

Felipe Borges gravatar image

This is fixed in GNOME 3.28, that will be released in Fedora 28.

edit flag offensive delete link more

Your Answer

Please start posting anonymously - your entry will be published after you log in or create a new account.

Add Answer

Question Tools

2 followers

Stats

Asked: 2016-02-18 06:54:06 -0500

Seen: 2,202 times

Last updated: Apr 26