Fedora freezes while using steam

fedora 35 and 34 freeze when steam game and youtube are on full-screen mode. Sometimes it freezes when launching steam. Has anybody noticed freeze similar issues or found any pattern? any solution? I am using dell g5 se with Radeon 5600m and AMD ryzen 4800h.

Could you please give us more infos as :

inxi -Fzx in terminal and post the output as </> Preformatted text here.

1 Like
System:    Kernel: 5.14.16-301.fc35.x86_64 x86_64 bits: 64 compiler: gcc v: 2.37-10.fc35 Desktop: GNOME 41.1 
           Distro: Fedora release 35 (Thirty Five) 
Machine:   Type: Laptop System: Dell product: G5 5505 v: 1.9.0 serial: <filter> 
           Mobo: Dell model: 0JT83K v: A02 serial: <filter> UEFI: Dell v: 1.9.0 date: 08/26/2021 
Battery:   ID-1: BAT0 charge: 29.1 Wh (61.1%) condition: 47.6/51.0 Wh (93.4%) volts: 13.1 min: 11.4 model: BYD DELL M4GWP0C 
           status: Charging 
CPU:       Info: 8-Core model: AMD Ryzen 7 4800H with Radeon Graphics bits: 64 type: MT MCP arch: Zen 2 rev: 1 cache: 
           L2: 4 MiB 
           flags: avx avx2 lm nx pae sse sse2 sse3 sse4_1 sse4_2 sse4a ssse3 svm bogomips: 92627 
           Speed: 1806 MHz min/max: 1400/2900 MHz boost: enabled Core speeds (MHz): 1: 1806 2: 1475 3: 1396 4: 1397 5: 1397 
           6: 1396 7: 1397 8: 1396 9: 1397 10: 1397 11: 1397 12: 1397 13: 1945 14: 1396 15: 1397 16: 1397 
Graphics:  Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Navi 10 [Radeon RX 5600 OEM/5600 XT / 5700/5700 XT] vendor: Dell 
           driver: amdgpu v: kernel bus-ID: 03:00.0 
           Device-2: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Renoir vendor: Dell driver: amdgpu v: kernel bus-ID: 07:00.0 
           Device-3: Realtek Integrated_Webcam_HD type: USB driver: uvcvideo bus-ID: 3-2:3 
           Display: wayland server: X.Org 1.21.1.3 compositor: gnome-shell driver: loaded: amdgpu,ati 
           unloaded: fbdev,modesetting,radeon,vesa resolution: 1920x1080~120Hz 
           OpenGL: renderer: AMD RENOIR (DRM 3.42.0 5.14.16-301.fc35.x86_64 LLVM 13.0.0) v: 4.6 Mesa 21.2.5 direct render: Yes 
Audio:     Device-1: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Navi 10 HDMI Audio vendor: Dell driver: snd_hda_intel v: kernel 
           bus-ID: 03:00.1 
           Device-2: Advanced Micro Devices [AMD/ATI] Renoir Radeon High Definition Audio vendor: Dell driver: snd_hda_intel 
           v: kernel bus-ID: 07:00.1 
           Device-3: Advanced Micro Devices [AMD] Raven/Raven2/FireFlight/Renoir Audio Processor vendor: Dell 
           driver: snd_rn_pci_acp3x v: kernel bus-ID: 07:00.5 
           Device-4: Advanced Micro Devices [AMD] Family 17h HD Audio vendor: Dell driver: snd_hda_intel v: kernel 
           bus-ID: 07:00.6 
           Sound Server-1: ALSA v: k5.14.16-301.fc35.x86_64 running: yes 
           Sound Server-2: PipeWire v: 0.3.39 running: yes 
Network:   Device-1: Realtek RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet vendor: Dell driver: r8169 v: kernel port: 2000 
           bus-ID: 05:00.0 
           IF: enp5s0 state: up speed: 100 Mbps duplex: full mac: <filter> 
           Device-2: Intel Wi-Fi 6 AX200 vendor: Rivet Networks Killer™ driver: iwlwifi v: kernel port: 2000 bus-ID: 06:00.0 
           IF: wlp6s0 state: up mac: <filter> 
           IF-ID-1: virbr0 state: down mac: <filter> 
Bluetooth: Device-1: Intel AX200 Bluetooth type: USB driver: btusb v: 0.8 bus-ID: 3-3.1:5 
           Report: rfkill ID: hci0 rfk-id: 0 state: down bt-service: enabled,running rfk-block: hardware: no software: yes 
           address: see --recommends 
Drives:    Local Storage: total: 2.29 TiB used: 543.39 GiB (23.2%) 
           ID-1: /dev/nvme0n1 vendor: SK Hynix model: BC511 NVMe 512GB size: 476.94 GiB temp: 47.9 C 
           ID-2: /dev/sda type: USB vendor: Toshiba model: MQ04UBD200 size: 1.82 TiB 
Partition: ID-1: / size: 320.55 GiB used: 276.06 GiB (86.1%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p3 
           ID-2: /boot size: 975.9 MiB used: 276.3 MiB (28.3%) fs: ext4 dev: /dev/nvme0n1p2 
           ID-3: /boot/efi size: 598.8 MiB used: 80.2 MiB (13.4%) fs: vfat dev: /dev/nvme0n1p1 
           ID-4: /home size: 320.55 GiB used: 276.06 GiB (86.1%) fs: btrfs dev: /dev/nvme0n1p3 
Swap:      ID-1: swap-1 type: zram size: 8 GiB used: 13.5 MiB (0.2%) dev: /dev/zram0 
Sensors:   System Temperatures: cpu: 63.8 C mobo: N/A 
           Fan Speeds (RPM): N/A 
           GPU: device: amdgpu temp: 55.0 C device: amdgpu temp: 56.0 C fan: 65488 
Info:      Processes: 424 Uptime: 2h 59m Memory: 14.99 GiB used: 7.87 GiB (52.5%) Init: systemd runlevel: 5 Compilers: 
           gcc: 11.2.1 Packages: 29 note: see --pkg Shell: Bash v: 5.1.8 inxi: 3.3.06 

I notice you are using wayland display.
Have you tried using xorg and see if there is a difference?

I have not seen a freeze with steam but I am using nvidia GPU & drivers with xorg display

1 Like

I have a similar GPU ([AMD/ATI] Navi 10 [Radeon Pro W5700]), and haven’t noticed this.