Need to restart NetworkManager when pluging Ethernet cable

Hi fellows

I got a problem with the nic on my laptop.

When i plug in Ethernet cable nothing happens.
I monitor and cannot see anything happening.

I need to restart NetworkManager service for the card to be active and up the connection.

the NIC is :

Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL8111/8168/8411 PCI Express Gigabit Ethernet Controller (rev 15)

Kernel drivers/module :

        Kernel driver in use: r8169                                                                                                                                                           
        Kernel modules: r8169
journalctl -k -r
Jun 20 00:02:25 TP1 kernel: r8169 0000:05:00.0 enp5s0: Link is Up - 1Gbps/Full - flow control off                                                                                             
Jun 20 00:02:25 TP1 kernel: IPv6: ADDRCONF(NETDEV_CHANGE): enp5s0: link becomes ready                                                                                                         
Jun 20 00:02:25 TP1 kernel: r8169 0000:05:00.0 enp5s0: Link is Up - 1Gbps/Full - flow control off                                                                                             
Jun 20 00:02:20 TP1 kernel: r8169 0000:05:00.0 enp5s0: Link is Down                                                                                                                           
Jun 20 00:02:20 TP1 kernel: r8169 0000:02:00.0 enp2s0f0: Link is Down                                                                                                                         
Jun 20 00:00:13 TP1 kernel: device enp5s0 left promiscuous mode                                                                                                                               
Jun 20 00:00:13 TP1 kernel: r8169 0000:02:00.0 enp2s0f0: Link is Down                                                                                                                         
Jun 20 00:00:13 TP1 kernel: r8169 0000:05:00.0 enp5s0: Link is Down                                                                                                                           
Jun 20 00:00:13 TP1 kernel: device enp5s0 entered promiscuous mode 

Anyone having the same issue ?

Thanks for reading.