Wifi Adapter not detected Realtek f179

Hi all,

I installed fedora 32 on my desktop. I had plugged-in USB for wifi adapter but no response is found. The USB had been tested on windows 10 and it works.

After run lsusb :
Bus 002 Device 002: ID 8087:8000 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 002 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 001 Device 002: ID 8087:8008 Intel Corp. Integrated Rate Matching Hub
Bus 001 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub
Bus 004 Device 001: ID 1d6b:0003 Linux Foundation 3.0 root hub
Bus 003 Device 004: ID 0bda:f179 Realtek Semiconductor Corp. 802.11n
Bus 003 Device 003: ID 03f0:034a HP, Inc Elite Keyboard
Bus 003 Device 002: ID 28a0:1185 USB OPTICAL MOUSE
Bus 003 Device 001: ID 1d6b:0002 Linux Foundation 2.0 root hub

After run lspci :
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 4th Gen Core Processor DRAM Controller (rev 06)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 06)
00:03.0 Audio device: Intel Corporation Xeon E3-1200 v3/4th Gen Core Processor HD Audio Controller (rev 06)
00:14.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB xHCI (rev 04)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:16.3 Serial controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family KT Controller (rev 04)
00:19.0 Ethernet controller: Intel Corporation Ethernet Connection I217-LM (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family USB EHCI #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation Q87 Express LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family 6-port SATA Controller 1 [AHCI mode] (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 8 Series/C220 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)

After run sudo dmidecode |grep -A 9 “System Information” :
System Information

  • Manufacturer: Hewlett-Packard
  • Product Name: HP EliteDesk 800 G1 USDT
  • Version: Not Specified
  • Serial Number: SGH445QBZW
  • UUID: ec3ed600-5df1-11e4-89d4-40a8f0ad5764
  • Wake-up Type: Power Switch
  • SKU Number: C8N28AV
  • Family: 103C_53307F G=D

It seems the sistem detected the device (Bus 003 Device 004: ID 0bda:f179 Realtek Semiconductor Corp. 802.11n). After searching from internet, I found that 0bda is Realtek and f179 is the device’s id.

After run modprobe -c | grep -i 0bda | grep 179 :
alias usb:v0BDAp0179d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*in* r8188eu
alias usb:v0BDAp8179d*dc*dsc*dp*ic*isc*ip*in* r8188eu
There are 0179 and 8179, but f179 is not found.

After run modinfo r8188eu (i pickup first seven line) :
filename: /lib/modules/5.7.15-200.fc32.x86_64/kernel/drivers/staging/rtl8188eu/r8188eu.ko.xz
firmware: rtlwifi/rtl8188eufw.bin
version: v4.1.4_6773.20130222
author: Realtek Semiconductor Corp.
description: Realtek Wireless Lan Driver
license: GPL
srcversion: 3AD20733575DDF5D1DEB34C

After searching the internet again, I found that https://github.com/lwfinger/rtl8188eu had added 0bda:f179 device 9 days ago. The same driver (r8188eu) with the same firmware (rtl8188eufw.bin), but in my case, device f179 is not implemented yet on my system.

What should I do? Should I replace the existing r8188eu with https://github.com/lwfinger/rtl8188eu? How to do that? This is my first time installing linux.

Please help me solve it.

Update :

First try : I installed https://github.com/lwfinger/rtl8188eu without uninstall existing driver. After restart, my wired connection was not worked. I reinstalled Fedora 32.

Second try : I installed https://github.com/kelebek333/rtl8188fu. This driver is specifically handling F179. After successfully installed and restarted, wifi adapter was detected and existing connections were detected too. But everytime I choose the connection and input the password, the system keep telling me Connection failed : Activation of network connection is failed. I have two wifi connections and have tried both.